maandag 12 oktober 2020

HET JAAR VAN DE OS (Het Jaar van het Paard Revisited)

Op initiatief van Ronald Venrooy, directeur van Corrosia Theater en Expo 6 Film in Almere Haven en jarenlang mijn dramaturg bij Theatergroep Würz, zijn we van zins Het Jaar van Het Paard te hernemen..

cast van Jaar van het Paard uit 2002 (van links naar rechts) Raoul Copier, Sieger Sloot, Vincent Biekman, Hendrik Aerts en Hossein Mardani 

Hieronder een paar citaten uit het plan dat Venrooy schreef tbv allerhande subsidieaanvragen ten einde het project mogelijk te maken.

(...) Het Jaar van het paard ging in 2002 in première en maakte een tournee langs de vlakkevloertheaters in Nederland. Vijf twintigers hebben gezamenlijk een paard gekocht om een onvervulde jongensdroom van een leven als cowboy in vervulling te zien gaan. Op het punt waar een vriendenclub vanzelf uit elkaar valt, omdat iedereen zijn eigen weg gaat, worden de vijf jongens bij elkaar gehouden door hun trouwe 1 pk, Hatatitla.

‘Wat ik met Hatatitla heb, dat heb ik met niemand anders, Sommige dingen deel je alleen met je paard.'

Ondertussen moeten er beslissingen worden genomen die niet makkelijk ongedaan gemaakt kunnen worden. Samenwonen, een carrière, zelfs kinderen zijn toekomstbeelden die opeens niet meer zo ver weg zijn. Maar wat doe je als je vriendin je laat kiezen tussen haar en je paard? Hoe erg is het als je paard de enige is waar je helemaal op vertrouwt? Het liefst willen ze hun vrijheid en de dromen uit hun jeugd niet opgeven. Er is echter geen ontkomen aan.

'Mensen denken dat het makkelijk is. Maar het is een struggle, elke dag weer, twentyfour-seven, om voor jezelf en je horse te zorgen in deze urban jungle'

(...) De Schrijvers, Ernest van der Kwast, Jorg Schellekens en Jules Terlingen zijn van plan Het Jaar van het Paard grondig te reviseren. Om te beginnen de titel: 2021 is Het jaar van de Os. Regisseur Jules Terlingen hierover:

“Wie van de oorspronkelijke cast, maakt me niet zoveel uit, maar ik kan me voorstellen dat het juist goed is daar ook jonge nieuwe mensen voor te vragen. Of een combinatie van oud en nieuw. En, het zijn allemaal mannen, misschien een onverwachte vrouw erbij. Extra beangstigend, bevreemdend voor die mannen. Reden om de club op te doeken. Zij zou Hatatitla kunnen kopen, dan is die hele mannenclub gelijk opgeheven. Dit zijn slechts onvoorziene overdenkingen.”

Waarschijnlijk zullen niet alle spelers van oerversie van Het Jaar van het Paard kunnen meewerken aan Het Jaar van de Os; tot nu toe hebben alleen Raoul Copier en Hossein Mardani aangegeven graag mee te doen, hoewel de laatste inmiddels in LA woont. Sieger Sloot, Vincent Biekman en Hendrik Aerts weten nog niet of ze beschikbaar zijn.

(...) In een periode waar diversiteit en inclusiviteit, kortom politiek-maatschappelijke idealen de boventoon voeren in het denken over het kunstbeleid, vergeten we nogal snel de rijke en unieke theatergeschiedenis (repertoire) van Nederland sinds de Actie Tomaat (1968). De oudste vlakkevloerenpodia in Nederland stammen uit die tijd (Toneelschuur, Kikker, Frascati).

In onze actuele theaterprogrammering staan nog steeds - gelukkig maar - met regelmaat theatermakers en toneelschrijvers die een zekere roem en bekendheid genoten door het indrukwekkende oeuvre en nu min of meer op een zijspoor zijn beland. Niet vanwege hun kwaliteiten, maar gewoonweg omdat nu eenmaal vernieuwing, jonge talenten en de genoemde politiek-maatschappelijke beleidslijnen zich doen gelden en soms hardvochtig worden nagestreefd, los van de altijd durende zoektocht naar vernieuwing, originaliteit en zelfexpressie. Gelukkig is er de laatste tijd ook weer voorzichtig een tegenbeweging, die van de inhoud. Het lijkt ons een uitdagend idee, om in het nieuwe land de confrontatie aan te gaan tussen oude theatermakers en een frisse nieuwe diverse generatie. Opnieuw repertoirevorming op de kaart te zetten door acteurs, regisseurs en toneelschrijvers op elkaar te laten reageren. Kortom een discours op te zetten over dit specifieke onderwerp.

We verwachten medio 2021 het project te kunnen opstarten, met het herschrijven van de tekst.

 Het dekor van JvhP van Wout Rockx voor zijn werkplaats in Rotterdam, 2002


Hossein, Sieger en, half verscholen, Vincent in  Het Jaar van het Paard, 2002

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage