maandag 29 oktober 2018

Leipzig


Leipzig is een geweldige stad die erg zijn best doet het nog altijd hippe Berlijn naar de kroon te steken. Ik was er een week en maakte op de fiets een zeer plezierige rondgang langs musea, galeries, kunsthallen, oude fabrieksterreinen en de typische DDR wooncomplexen, en kruiste door de oneindig veel parken die de stad rijk is.

voormalig spinnerei complex, nu bedrijventerrein
Museum der bildenden Künste
 'Niemeyer-Kügel' in aanbouw (vernoemd naar de architect, Oscar Niemeyer) in de Spinnereistrasse

De stad is ruim opgezet en kan het zich veroorloven de talloze oude fabrieken binnen haar grenzen voorlopig te laten verkrotten, in afwachting van investeerders en projectontwikkelaars. Op de economisch interessantste plekken is een jaar of tien geleden een begin gemaakt om een aantal oude fabrieks- en kantoorcomplexen, stations en rangeerterreinen om te bouwen tot woningcomplex, bedrijfsverzamelgebouw, museum, galerie of kunsthal. De rest van het enorme aanbod aan oude fabrieksgebouwen en terreinen volgt ongetwijfeld binnen afzienbare termijn.
Fiets door de stad - graffiti, straatkunst, jugendstil, pompeuze architectuur, moderne architectuur, vaak naast elkaar, Leipzig in herfstlicht, je kijkt je ogen uit.

Deutsche Nationalbibliothek Leipzig (nieuw)
Deutsche Nationalbibliothek Leipzig (oud)
Alte Messe
De blijkbaar al eerder neergestreken typisch Duitse alternatieven, al dan niet met bakfiets, soms met (zeer oude) volkswagenbusjes en vaak te herkennen aan grote vormloze broeken, rastahaar en sandalen, hebben her en der in de stad een paar oude fabrieksterreinen in bezit genomen en er complete vestingen van gemaakt, van alle soorten hekwerk, oude deuren en ander schuttingmateriaal, om hun in elkaar getimmerde bouwsels en verroeste campers af te schermen van de burgerlijke rest van de bewoonde wereld. Hun iets liberalere soortgenoten zijn een winkeltje of een café begonnen, een hippe kunsthal of galerie.
Er staan op dit moment in Leipzig meer bouwkranen dan in Rotterdam, er zijn ook meer wegen opgebroken, er wordt ook meer nieuwbouw gepleegd;  ongetwijfeld is Leipzig over een jaar of tien, twintig, net zo populair, hip, vol èn onbetaalbaar als Berlijn.


 ddr wooncomplex in grunau, leipzig
de allerlaatste typische DDR kiosk van Leipzig (in Grunau)
Maar tot het zover is kan ik een bezoek aan Leipzig alleen maar aanraden, met interessante exposities in Kunstkraftwerk, de G2 Kunsthalle, het Museum der bildenden Künste (MdbK), Kunsthalle der Sparkasse,  Galerie für zeitgenössische Kunst (GfzK) en Halle 14, Zentrum für zeitgenössische Kunst, op het terrein van de voormalige wolspinnerij.

op de muur van Kunstkraftwerk
Arno Rink in het MdbK
Liebespaar van Arno Rink in het MdbK
Protokoll einer Ministerbesprechung' Arno Rink, 1991, in het MdbK
Die Liebe kommt, die Liebe geht - Gerd Rohling
werk van Gerd Rohling in het MdbK
Die Schwebende (2018) van Aris Kalaizis in het MdbK
SCUD (2014) Julius Hofmann, G2 Kunsthalle
SAND, SALT AND HAIR (2016) Sebastian Nebe in G2 Kunsthalle
Fun de Siècle (fragment) (2001) Daniel Richter in G2
Zentrum für zeitgenössische Kunst Halle 14
All the Leaves (2013) Ruprecht von Kaufmann in MdbK
 Atelieransicht VIII (2008) Johannes Rochhausen in MdbK
Lied vom Oktober II (1968) Arno Rink in MdbK


onderstaande beelden zijn van twee videoinstallaties in de hallen van Kunstkraftwerk, RENAISSANCE experience en Werk in Progress van Immersive Art Factory, twee briljante voorstellingen, met een prachtige soundtrack, speciaal gemaakt op de zalen van het voormalige Kraftwerk.  

0 Comments:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage