woensdag 28 januari 2015

das mittagessenvrijdagavond 20 februari speelt het residentieorkest werk van brahms, grieg en tjaikovski.
we weten dankzij dagboeken en brieven dat juist deze drie componisten op nieuwjaarsdag 1888 door de concertmeester van het gewandhausorchester in leipzig waren uitgenodigd voor een gezamenlijke lunch.

voor ronald kieft, artistiek directeur van het residentieorkest aanleiding om aus en mij te vragen ‘de huisbediende van brodsky’ iets over deze ontmoeting te laten vertellen. tegelijkertijd zijn de drie korte scenes bedoeld als inleiding op de drie muziekstukken; de tragische ouverture in d van johannes brahms, het pianoconcert in a van edvard grieg en na de pauze symfonie nr 4 in f van tsjaikovski.

overigens was ook julius klengel, eerste cellist van het gewandhausorchester die dag bij brodsky thuis; klengel, brodsky en brahms repeteerden die middag het derde pianotrio in c mineur van de duitse componist, toen tsjaikovski aanbelde. de rest is geschiedenis. 

de naam klengel bezorgt me nu nog koppijn vanwege zijn voor mij veel te lastige cello etudes; het is geen toeval dat ik een nogal beperkte cellist ben gebleven.

de bediende, 'der Hausangestellte Jurgen Gotz' wordt 20 februari gespeeld door aus greidanus sr., de tekst is van mij.

(dit zijn niet zijn etudes maar een concertino waar ik ooit maanden op heb zitten zwoegen, misschien dat ik het nog eens moet proberen)


0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage