donderdag 13 oktober 2016

fietsenstallingbewaker

 
 
onlangs had ik een gesprek met de rector van het erasmiaans, de opvolger van schwarz (heet ie zo? ik weet het niet meer) die de toneelcultuur op de school wilde uitroeien en toen dat dreigde te mislukken, mij op het neoliberale hakblok heeft geofferd. enfin, zijn opvolger zit nu met die erfenis in zijn maag, want hij moet mijn ww betalen en dat vindt ie helemaal niks. maar daar heeft hij nu iets op gevonden: na de herfstvakantie mag ik aan de slag als bewaker fietsenstallingen. en dat is geen grap: ‘aan dat soort werk moeten we denken, voor gevallen als jij’.

op de terugweg naar huis dacht ik aan ramsey, marieke, sieger, ernest, thijs, eva, raoul en al die vele, vele anderen die ik in bijna dertig jaar allemaal met dat speciale gevoel heb zien komen en gaan, op en achter het toneel in de aula, allemaal met ontegenzeggelijk veel talent en het was de school die ons de mogelijkheid gaf daar iets mee te doen, daar was ik toen trots op. nu, dertig jaar later, mag ik de fietsenstallingen gaan bewaken.
enfin, het maakt de cirkel wel rond. een geïnspireerde, bevlogen toneelcultuur is in een oogwenk door een stel proleten op het erasmiaans weggevaagd en ik mag er vanaf het begin tot het allerlaatste einde bij zijn, tot en met het meest bittere einde; niet als gewaardeerde toneelschrijver en regisseur, maar als fietsenstallingbewaker.


                                                                    

1 reacties:

Blogger Martin Boere zei...

Jules, wat ga je nu doen? Deze grenzeloze vernedering ondergaan of tegenactie ondernemen tegen dit soort nihilisten? Voor het geval je tot het laatste besluit, laat me weten. Dan doe ik namelijke mee.
(Martin Boere te Nijmegen)

16 oktober 2016 om 11:10  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage