zondag 24 mei 2015

'de aanval op rotterdam' in de onderzeebootloods

in de gerenoveerde onderzeebootloods op heijplaat is tot eind oktober de tentoonstelling te zien van de strijd om rotterdam in de meidagen van 1940. op vijf grote schermen worden (beeld)verhalen verteld over de stad vóór, tijdens en nà het bombardement van 14 mei 1940.
de verhalen hebben titels als ‘de aanval op rotterdam’, ‘vliegveld waalhaven’ of ‘op het noordereiland’. de zeer verheldere uitleg van de situatie ter plekke, op beeld, door een historicus en een officier wordt afgewisseld met emotionele verhalen van ooggetuigen, overzichtelijke graphics en beroemde en minder bekende foto’s en filmbeelden.
 
daarnaast zijn op kleinere schermen nog meer verhalen te zien en te lezen van rotterdammers èn duitsers die de aanval meemaakten. dat we beide kanten van het verhaal te zien en te horen krijgen maakt deze tentoonstelling bijzonder.
 
verder staat er in de hal nog wat oorlogstuig opgesteld, een vitrine met nederlandse en duitse uniformen, de onvermijdelijke educatieve dienst heeft een hoekje en er is een engelse oorlogsfilm te zien waarin een squadron spitfires die verdoemde duitse heinkels naar de verdommenis schiet.

een zo’n heinkel bommenwerper hangt als een schaduw over de tentoonstelling in de verder verduisterde onderzeebootloods. of er behalve een schone en strakke buitenmuur en geverfde ramen en deuren ook veel aan het interieur van de prachtige loods is (weg)gerenoveerd is niet te zien, wie weet een volgende keer.

 

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage