donderdag 31 oktober 2019

Udo Lindenberg in het MdbK in Leipzig


In de kelder van het MdbK in Leipzig is behalve de tentoonstelling van werk van Tim Eitel (zie eerder bericht) ook een overzichtstentoonstelling van de (West-) Duitse rockzanger en kunstschilder Udo Lindenberg te zien, ZwischenTöne. De link met de expositie van kunstenaars uit de DDR tijd een paar verdiepingen hoger, is snel gelegd. Lindenberg zette zich in de DDR jaren, en overigens ook daarna, actief in voor ‘vrijheid, kameraadschap en democratie’.
Jaren voor die Wende deed hij verschillende pogingen een concerttournee voor zijn fans in de DDR te organiseren. Het bleef bij één concert in Oost Berlijn en een optreden in Moskou. Pas na de val van de muur trok hij door Oost Duitsland, met zijn begeleidingsband Das Panikorchester.

Van zijn muziek ‘moet je houden’ (ik ben geen fan) maar zijn tekeningen en schilderijen zijn erg geestig. Hij is echt grappig door de manier waarop hij in het leven staat, een Duitser met humor is een beetje flauw gezegd, daar zijn er inmiddels wel meer van, maar toch. Lindenberg is het al heel lang.
De oude rocker (1946) treedt nog altijd op. En hij schijnt ook nog altijd in een goudgeverfde Trabi door zijn woonplaats Hamburg te scheuren. Voor de duur van de voorstelling moet ie even zonder, hij heeft het ding aan het MdbK uitgeleend en is onderdeel van de expositie. Hieronder een selectie van werk dat te zien is, Zwischentöne is intussen verlengd, tot 5 januari 2020. Klik op de foto's voor een grotere afbeelding.

Udo Lindenberg - Du sollst dir kein Bildnis machen (2005)
Udo Lindenberg - Wir wollen doch einfach nur zusammen sein II (2006) 
Udo Lindenberg - Heil Hinkel (2000)
Udo Lindenberg - Pimmelkopp (2000)
Udo Lindenberg - Wer zu spät rockt (2006)
de Trabi van Lindenberg

Udo Lindenberg - In fünfzehn Minuten sind die Russen auf dem Kurfürstendamm (2006)
Udo Lindenberg - Walpurgisnacht I (1999)0 Comments:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage