dinsdag 7 januari 2020

Pronkjewail in het Groningermuseum

Pronkjewail is Gronings voor 'mooi om te zien' of, fraaier gezegd,  'ogenkost'. Het is de titel van een tentoonstelling van modern design, samengesteld door de Groningse designkenner John Veldkamp, in het Groningermuseum. In de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw heeft Veldkamp via zijn winkel in modern design de toenmalige directeur Frans Haks op het spoor gezet van het Italiaanse design. 'Zonder Veldkamp was Haks nooit bij Mendini uitgekomen' wordt gezegd. Mendini is de Italiaanse ontwerper van het markante museumgebouw dat nu zijn 25jarig bestaan viert. Vandaar de tentoonstelling van Veldkamp, op de bovenste verdieping van het gebouw.
Ik verwachtte er weinig van, ik ben geen fan van tentoongestelde kopjes, beeldjes en schoteltjes. Maar het is een prachtige verzameling onzindesign, hartstikke mooi vormgegeven en met veel gevoel voor stijl liefdevol samengesteld. Er staan bordjes bij als 'bord' of 'vaas' maar je kunt die fraai vormgegeven zooi echt nergens voor gebruiken, alleen maar naar kijken. Enfin, met plezier gedaan.Het Groningermuseum, ik was er lange tijd niet geweest, is een bijzonder prettig museum met een heel eigenzinnige verzameling en een zeer verzorgde vormgeving. Dat geldt voor het hele gebouw, niet alleen de verzameling design van Veldkamp, er wordt overal in het museum zichtbaar veel aandacht besteed aan de opstelling van de geƫxposeerde werken.
Designcollectie (detail)
Pieke Bergmans..
Pieke Bergmans..
In kader van het 25jarig jubileum ook een overzicht van het werk van de architect van het gebouw, Allessandro Mendini. 


Op de 'zolder' werk van Peter Struyken.. 
Ook de vaste collectie van het groningermuseum is de moeite waard.. Ze hebben er zelfs een Kiefer hangen, lang niet gezien.
Anselm Kiefer, Malen (1974)
Bernd Zimmer, Waterval (1981)
En een grote verzameling schilderijen van de Ploeg..
George Martens, Ekke Kleima (1924)
Johan Dijkstra, rustende maaiers (1924)
Achter de Grote Markt in Groningen staat, voor de wandelaars op straat enigszins verborgen, het nieuwe Forum gebouw, ontworpen door NLArchitects.
Een gigantisch ding, met daarin de stadsbibliotheek, een bioscoop, expositieruimtes, horeca en een dakterras.. (daar ben ik niet op geweest, te druk, 'Forum trekt 400.000 bezoekers' kopte het Gronings dagblad eind december, dan weet je het wel).
0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage