woensdag 15 juni 2011

heijplaatop de brommer naar heijplaat voor het kunstproject the one & the many.

het havenbedrijf, volgens mij de enige dienst in rotterdam die nog geld heeft, stelt museum boymans in de gelegenheid elke zomer (tenminste tot en met 2014) een kunstenaar uit te nodigen om iets te doen in de onderzeebootloods op het voormalig rdm terrein.

deze zomer is dat het werk van het scandinavische kunstenaars duo elmgreen & dragset, dat nog tot september te zien is. hun installatie deed me nog het meest denken aan een filmset voor een surrealistische film die zich ergens in het voormalig oostblok afspeelt. alleen geen felle lampen, maar straatlantaarns die een zwak grauw licht verspreiden. ook geen camera’s, dat zijn wij, publiek. we mogen, lopend door de installatie, van het duo elmgreen & dragset ons eigen verhaal maken.

in het hyperrealistisch openbaar toilet, niet voor werkelijk gebruik geschikt, hangt een condoom apparaat; er zijn twee keuzes: ‘one’ voor een euro, of ‘many’, ook voor een euro. het maakt niet uit, the one of the many, de enkeling of de massa.

in de hal staat een grijze oostblokflat waar we bij sommige bewoners naar binnen kunnen kijken. elk interieur dat we zien is dieptreurig en geestig tegelijk.
wie daar woont mogen we raden, het zou de nachtwaker kunnen zijn, de reuzenrad exploitant, de mannelijke hoer, de autosloper of de tienermoeder, die daar in die naargeestige wereld als schaduwen rondschuiven.

het zijn acteurs, ze spelen hun rol onnadrukkelijk. tijdens ons bezoek barstte alleen de tienermoeder af en toe uit in een hysterisch telefoongesprek.
volgens de brochure heeft elke ronddolende ziel zo zijn of haar eigen moment.

we worden uitgenodigd om vooral nog een keer te komen, elke keer is het weer anders. ik raad het iedereen aan. vergeet niet op de terugweg in het dorp heijplaat café courzand aan te doen waar het heel goed bier drinken is, met mooi en goed eten. let op, alleen doordeweek geopend.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage