vrijdag 20 april 2018

Sicilië: Graffiti in Palermo, Agrigento & Catania

Als je ze niet kunt verslaan, kun je maar beter met ze samenwerken- overal in Europa geven ondernemers in de grote steden graffitikunstenaars de gelegenheid om de muren en rolluiken van hun handel te beschilderen, daarbij handig gebruikmakend van de ongeschreven regel dat graffitikunstenaars elkaars werk met rust laten: beter een goed georganiseerd stuk Street Art op de muur van je bedrijf dan een oerwoud aan anonieme tags, want die chaos schrikt de klanten en toeristen alleen maar af. Klik op de foto's voor een grotere afbeelding.
Clean Your Mind - parking ibis hotel, Palermo
parking ibis hotel, Palermo
Ik verwachtte het niet, maar ook op Sicilië, dat ik dankzij een eerder bezoek toch vooral associeer met chaos en anarchie, worden afspraken gemaakt tussen ondernemers en de voorheen anarchistische straatkunstenaars. En het werkt: de gecontroleerde straatkunst blijft 'schoon'.
parking ibis hotel, Palermo
via Neve, Agrigento
Een hotelketen in Palermo organiseerde een paar jaar terug een 'straatkunst event' en het resultaat staat nog steeds, onaangetast op de muren van de parkeerplaats. In Agrigento lieten de ondernemers in de Via Neve hun rolluiken, muren en trappen beschilderen, en heten de toeristen welkom in hun 'street art'. In de oude haven van Catania heeft een ondernemer zijn silo's laten beschilderen, het ziet er prachtig uit.
oude haven, Catania
oude haven, Catania
oude haven, Catania
via Neve, Agrigento
via Neve, Agrigento

de meest originele schildering vind ik de op Andy Warhol geïnspireerde Artist Ego Soup van VladyArtThis is Art! staat er voor de zekerheid bij. Humor op grote schaal, op een oud industrieterrein. Mooi gedaan (zie op internet de Huffington post blog Art Silos Rise In The Harbour of Catania van Jaime Rojo en Steven Harrington van 4 mei 2016 waarin dit kunstproject uitvoerig wordt beschreven).
Artist Ego Soup, oude haven Catania
oude haven Catania
een handige eigenaar van een toeristenhostel in de binnenstad van Catania heeft een paar graffitischrijvers de muren van zijn café tent laten bespuiten, de engelsen en amerikanen drinken daar exclusieve bieren en slechte wijn, voor veel te veel geld, en zijn onder de indruk. Het ziet er misschien erg alternatief uit, maar de ziel en de passie ontbreekt, dan wordt het al snel irritant. 
Catania 
Catania
Hieronder nog zo wat straatkunst, uit Palermo, Agrigento en Catania, soms georganiseerd, soms 'wild' - kijk zelf of je het verschil ziet.. 

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage