zaterdag 21 april 2018

Jannis Kounellis in Palazzo Riso, Palermo

Bij een bezoek aan het museum voor hedendaagse kunst in Palermo, gevestigd in het prachtige Palazzo Riso, wacht op de zolder een aardige verrassing. Misschien wel het mooiste van wat het Palazzo te bieden heeft: een prachtige, niet afgebouwde, bewust niet afgewerkte, onaffe zolderruimte, een enorme zaal, waar een installatie hangt van de Grieks-Romeinse kunstenaar Jannis Kounellis. In twee rijen hangen kasten aan het plafond, in alles soorten, maten en kleuren, die allemaal hun eigen verhaal hebben, de huizen waar ze vandaan komen, de eigenaars die ze hebben gebruikt, sommige deuren hangen open, geven hun leegte prijs, de andere kasten blijven angstvallig dichtgeklapt om niet te verliezen wat ze daarbinnen vasthouden, denk ik dan. 
 De installatie Senza Titolo van Kounellis was eerder te zien in het Palazzo Riso, in 2008, op de 2e verdieping. Daarvòòr had Kounellis het idee voor deze installatie in 1993 al eens gerealiseerd, in het Albergo dei Poveri in Palermo. Dat zal niet toevallig zijn geweest, Kounellis werd gezien als een belangrijke vertegenwoordiger van de Arte Povera, die veel gebruik maakt van alledaagse producten en materialen. En nu heeft de installatie op de zolder van het Palazzo zijn definitieve bestemming gevonden. Een prachtig decor voor dit bijzondere werk. En een schitterende hommage aan de vorig jaar overleden Grieks-Romeinse kunstenaar.







De installatie van Kounellis kleurt de ruimte, stuurt het verhaal, bepaalt de blik van de kijker op het werk dat in diezelfde zaal wordt geëxposeerd. Daar is ongetwijfeld over nagedacht, ik vond het werk van de Italiaanse schilder Enrico Robusti (Parma, 1956) er wonderwel goed bij passen. Robusti schildert prachtige portretten, uitvergrote, theatrale karakters die iets weg hebben van de verwrongen types van Otto Dix. Daarmee doe ik de man ongetwijfeld te kort, of de vergelijking ligt zo voor de hand dat hij er moe van wordt, hoe dan ook, hieronder een paar foto's van zijn schilderijen. Enrico Robusti is voor zover ik weet alleen in 2012 in Nederland te zien geweest, bij Morren galeries, in Utrecht. Zijn werken hebben titels als Nessuno invita a ballare la signora del pavone spiumato of Ecco! Per magia anche noi abbiamo partorito il nostro coniglietto bianco. Maar soms ook gewoon L'incubo di Gaia. Klik op de foto's voor een groter beeld.















werk van Enrico Robusti, gefotografeerd tijdens de expositie in Museo Riso, Palermo, april 2018 





0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage